بررسی جدول عدد بتا در بارداری که مقدار هورمون hCG را نشان میدهد، یکی از بهترین روشها برای اطمینان از آغاز حاملگی و حتی تعیین هفته بارداری است. سطح این هورمون پس از وقوع لانهگزینی و ایجاد ارتباط خونی بین جنین و مادر، در خون مادر افزایش پیدا میکند و پس از چند روز در ادرار هم قابل مشاهده است. لذا آگاهی از این که عدد آزمایش بتا باید چند باشد تا شروع بارداری تأیید شود، برای مادران باردار بسیار کمککننده خواهد بود.
ضخیم شدن دیواره رحم یکی از مراحل طبیعی است که هر ماه در چرخه قاعدگی اتفاق میافتد. در هر چرخه دیواره رحم به اندازهای ضخیم خواهد شد تا در صورت بارداری برای لانه گزینی آماده شود. در صورتی که بارداری اتفاق نیفتد، این پوشش ریخته و همراه با خونریزی قاعدگی از بدن خارج میشود. در صورتی که رشد این بافتها بیش از اندازه طبیعی باشد، منجر به ضخیم شدن دیواره رحم یا آندومتر خواهد شد.
یکی از سه علل شایع ناباروری در زنان، بیماری اندومتریوز (Endometriosis) میباشد که طبق آمار، تقریباً از هر 10 زن در سنین بین ۱۵ تا ۴۹ سال، یک نفر به آن مبتلا میشود. در این عارضه، سلولهای پوشاننده جدار داخلی رحم که آندومتر نام دارد، در جایی به غیر از محل اصلی خود (یعنی حفره رحم) رشد میکند.
آزمایش پرولاکتین یکی از آزمایشهای رایج برای زنان و مردان است که سطح هورمونی به همین نام را در بدن اندازه میگیرد. با توجه به اینکه هورمون پرولاکتین پس از ترشح از غده هیپوفیز به تولید شیر در خانمها، حفظ سلامت جنسی افراد، کمک به ترشح هورمونهای جنسی استروژن و پروژسترون، تقویت سیستم ایمنی بدن و... کمک میکند، هرگونه عدم تعادل در آن میتواند مشکلاتی جدی را به وجود آورد.
تلقیح داخل رحمی یا آی یو آی که یکی از روشهای کمکباروری با ایمنی بالا است، از نظر کارآمدی به عواملی همچون سن مادر و کیفیت تخمک و اسپرم بستگی دارد. اما مصرف غذاهایی همچون حبوبات، سبزیجات سبزبرگ، لبنیات سالم و... میتواند شانس موفقیت آن را بالا ببرد. همچنین لازم است با مشورت پزشک، از خوراکیهای مضر در این دوران خودداری شود.
برای تعیین جنسیت جنین در IVF میتوان قبل از لقاح، اسپرمهایی با جنسیت دلخواه را انتخاب کرد و یا بعد از لقاح و ضمن نمونهبرداری از رویانها، جنینی با جنسیت مدنظر را برای لانهگزینی انتخاب نمود. باتوجه به فواید تعیین جنسیت نظیر جلوگیری از انتقال بیماریهای ژنتیکی مختص فرزند دختر یا پسر، انجام این آزمایش برای بسیاری از زوجها مفید خواهد بود.
آی یو آی از نخستین راههای درمان ناباروری است که برای مردان دارای اختلالات مایع منی و اسپرم یا زنان دارای مشکلات رحم به کار میرود؛ اما درصورت وجود اختلالات تخمک یا بیماریهای شدید زنانه، چندان اثرگذار نیست. آشنایی با مراقبتهای قبل و بعد از IUI و نحوه انجام و مراحل درمان آن، شانس موفقیت بارداری با این روش را افزایش میدهد.
ازجمله عوامل اثرگذار در افزایش شانس موفقیت انتقال جنین در روش آی وی اف، انتخاب رژیم غذایی مناسب شامل تخم مرغ، برخی ماهیها، منابع پروتئین و اسید فولیک، آجیل، آب آشامیدنی کافی و... است. در عین حال باید از مصرف مواد مضر نظیر نوشابههای قندی و کافئیندار، الکل، کنسرو و غذاهای فرآوریشده، لبنیات ناسالم، برخی میوهها و... پرهیز کرد.
درمان ناباروری با آی وی اف همانند هر روش درمانی دیگری دارای درصدی شکست است. معمولاً عواملی همچون بالا بودن سن زنان، پایین بودن کیفیت جنین، تنبلی تخمدان، کاشت ناموفق جنین، ناهنجاریهای رحمی و... ممکن است باعث نیاز به تکرار درمان شود که آشنایی با نحوه مدیریت و رفع آنها، به افزایش شانس موفقیت IVF کمک خواهد کرد.
درمان ناباروری با IVF به دلایلی همچون نقص لولههای رحمی، اختلالات تخمکگذاری زن، مشکلات اسپرم مرد، ناهنجاریهای ژنتیکی و... انجام میشود. در پیش گرفتن اقدامات مناسب در زمان قبل، حین و بعد از آی وی اف میتواند شانس موفقیت آن را تا حد زیادی بالا ببرد؛ بنابراین لازم است زوجین دستورالعملهای پزشکی را دریافت و کاملاً رعایت کنند.