راه های درمان اسپرم صفر برای بارداری
ناباروری مردانتعداد اسپرم و کیفیت اسپرم موجود در مایع منی از مهمترین بخشهای مؤثر در بارداری به شمار میرود؛ به طوری که طبق آمار سازمان بهداشت جهانی، برای باردار کردن یک زن در حدود 39 میلیون اسپرم نیاز است؛ اما گاهی این تعداد اسپرم به پایین ترین حد ممکن میرسد و عارضهای به نام آزواسپرمی (عدم وجود اسپرم در مایع منی) رخ میدهد.
اغلب افراد به محض اطلاع از صفر بودن نتیجه آزمایش اسپرم ناامید شده و درمان را ادامه نمی دهند؛ گاهی این امکان وجود دارد که صفر بودن اسپرم به علت وجود اختلالات انسدادی باشد. در این موارد بیوپسی بیضه به عنوان یکی از راه های درمان اسپرم صفر مطرح می شود که در نتیجه پزشک می تواند با استفاده از روش های مختلف نمونه برداری از بیضه، موفق به پیدا کردن اسپرم و انجام روش های کمک باروری نظیر روش آی وی اف و میکرواینجکشن شود.
در ادامه به بررسی روش های موثر در تشخیص و درمان صفر بودن اسپرم یا آزواسپرمی پرداخته می شود.
آزواسپرمی چیست؟
اسپرم صفر یا اصطلاحاً آزواسپرمی (azoospermia) به شرایطی اطلاق می شود که مقدار اسپرم در آزمایش اسپرم یا نطفه، صفر نشان داده شود. در مردان نابارور، علل بروز آزواسپرمی به سه دسته انسدادی و غیر انسدادی قبل از بیضه و بیضوی تقسیم می شود. به عبارتی دیگر، عارضه آزواسپرمی از نظر علت وقوع، به سه دسته تقسیمبندی میشود که ازجمله آنها میتوان به اختلالات مربوط به هورمونها و غدد (علل قبل از بیضه)، اختلالات مربوط به بیضه و فرایند تولید اسپرم (علل بیضوی) و انسداد در مسیر انتقال اسپرم (علل بعد از بیضه) اشاره نمود. در شرایطی که مرد دچار نوعی از آزواسپرمی باشد که سلول های نطفه ساز تولید نمی شوند، دچار ناباروری مطلق است.
اما در صورتی که فرد دچار آزواسپرمی از نوع انسدادی و یا دچار اختلالات هورمونی قبل از بیضوی باشد، امکان درمان با استفاده از روش های مختلف وجود دارد.
به این نکته نیز توجه داشته باشید که، افزایش سن تأثیری در میزان باروری و کیفیت اسپرم نخواهد داشت. البته برخی از بیماری ها نظیر واریکوسل با گذر زمان بروز پیدا می کند و با افزایش سن، اختلال در تولید اسپرم بیشتر می شود؛ ولی به طور کلی، افزایش سن تأثیر مستقیم در بروز آزواسپرمی ندارد. شایان ذکر است که اسپرم صفر بنا به دلایلی نظیر انسداد دستگاه تناسلی، مشکلات انزالی، مشکلات هورمونی و اختلالات ساختار یا عملکرد بیضه نیز ممکن است به وجود بیاید.
آیا بارداری با اسپرم صفر امکان پذیر است؟
باید گفت براساس علل و نوع آزواسپرمی، در بسیاری از موارد میتوان با وجود ابتلا به اسپرم صفر نیز درمان مناسبی را در پیش گرفت و شانس فرزندآوری را بهدست آورد. در مواردی مانند رشد ناکافی و کوچک بودن بیضهها، هورمون درمانی تا ۹۵ درصد موفقیتآمیز خواهد بود. در افراد دارای واریس بیضه یا واریکوسل، عمل جراحی میتواند شانس باروری را بین ۵۰ تا ۶۰ درصد افزایش دهد.
لازم به ذکر است که جهت درمان واریکوسل میتوان از آمبولیزاسیون زیرپوستی کمک گرفت. همچنین درصورت هرگونه نازایی انسدادی، عمل جراحی تا حد زیادی قدرت باروری را بازمیگرداند و میتوان از تکنیکهایی مانند IUI و IVF جهت درمان ناباروری و بارداری همسر استفاده کرد.
اقدامات پیش از درمان آزواسپرمی
پیش از آغاز درمان آزواسپرمی باید پزشک با در نظر گرفتن سریعترین و کمهزینهترین راههای تشخیصی، علت اسپرم صفر را مشخص کند و به اطلاع زوجین برساند؛ چراکه بسیاری از مبتلایان به آزواسپرمی نیازمند تمامی بررسیها نیستند و با معاینات اولیه میتوانند بهترین راه فرزندآوری را برای خود مشخص کنند. درصورتی که پزشک از همان ابتدا تشخیص دهد فرد دچار ناباروری مطلق میباشد، این موضوع را به وی اعلام میکند.
بسیاری از مردان میتوانند با روشهای لقاح مصنوعی با اسپرم اهدایی و یا اهدای جنین شانس پدر شدن را بهدست آورند؛ هرچند درصورت استفاده از سلولهای اهدایی، آنها پدر بیولوژیکی فرزند خود نخواهند بود.
راه های درمان اسپرم صفر چیست؟
اگرچه یکی از راه های درمان صفر بودن اسپرم، استفاده از داروهای مختلف است؛ اما گاهی روش های دیگری مانند جراحی یا پیوند مغز استخوان نیز مورد استفاده قرار می گیرد. در واقع دارو درمانی، بیشتر برای مبتلایان به آزواسپرمی ناشی از «هیپر پرولاکتینمیا» و یا مبتلایان به توقف تولید اسپرم در اثر آندروژن خارجی به کار می رود. اما عمل جراحی هم به رفع انسداد ناشی از آسیب مجرای انزال کمک می کند.
بسیاری از افراد به دنبال درمان قطعی اسپرم صفر هستند؛ که در پاسخ این افراد باید گفت بهطورکلی، روشهای درمان آزواسپرمی به نوع آزواسپرمی و علت وقوع این عارضه بستگی دارد. همچنین انتخاب تکنیک درمانی بر اساس وضعیت باروری همسر انتخاب میگردد و شامل موارد زیر میشود:
- درمان عفونت
- عمل جراحی
- تغییر سبک زندگی
- PGD
- داروهای هورمونی
- قطع داروهای خاص
- روش های کمک باروری
- روش های استخراج اسپرم
درمان عفونت
عفونت معمولا با علائمی همچون ادرار دردناک و گاهی بدون علائم رخ می دهد و اغلب، همراه با التهاب است. به عبارت دیگر، از هر ۴ مرد مبتلا به عفونت ۱ نفر علائمی از خود نشان نمیدهد؛ اما در هر حال، هرنوع عفونت فعال دارای اثر منفی روی قدرت باروری مردان میباشد و به دلیل احتمال آسیب دائمی به مجرای تناسلی، باید در اسرع وقت درمان شود.
درمان آزواسپرمی انسدادی با عمل جراحی
در کل، عمل جراحی یا میکروجراحی برای حل مشکلات مربوط به تعداد و نحوه انتقال اسپرم مورد استفاده قرار میگیرد. به علاوه، این روش جهت بهبود آزواسپرمی ناشی از واریکوسل، انزال برگشتی (انزال رتروگرید)، رفع انسداد و اتصالات قطعشده لوله های منی و… به کار میرود و اثربخشی آن، معمولاً بین ۳ تا ۶ ماه پس از عمل طول میکشد. درواقع، برطرف کردن مشکلاتی مانند رفع انسداد به کمک جراحی، بلافاصله منجر به بارداری طبیعی نمیشود و آنالیز مایع منی برای اطمینان از بازگشت قدرت باروری، طی ماههای آینده صورت میگیرد.
تغییر سبک زندگی
پرهیز از مکان های بسیار گرم یا حاوی مواد شیمیایی و سموم_، راه دیگری برای کاهش علائم ناباروری و درمان آن است.
مشاوره ژنتیکی و PGD
این روش زمانی توصیه می شود که آزواسپرمی، علل مادرزادی داشته باشد. این کار که قبل از لانه گزینی انجام می شود، به دلیل خطرات و عوارض بالای آن قابل استفاده برای تمام زوجهای نابارور نیست؛ اما در صورتی که هم در پدر و هم مادر مشکلات ژنتیکی مشاهده شود، انجام آن ضروری به نظر می رسد.
درمان آزواسپرمی قبل از بیضوی با داروهای هورمونی
مواردی از اختلالات آزواسپرمی و دیگر مشکلات ناباروری مردان همچون انزال معکوس (انزال رتروگرید)، با درمانهای دارویی یا هورمونی _مثل لتروزول، کلامید و تزریق HCG یا FSH_ قابل رفع است که از مزایای درمان هورمونی میتوان به تحریک رشد اسپرم، انتقال و بازگرداندن اسپرم به مایع منی، رشد کافی اسپرمها (جهت استخراج از طریق بیوپسی بیضه) و… اشاره کرد. همچنین در روش هورموندرمانی، پزشک میتواند بفهمد که چقدر هورمون تولید شده و چگونه در بدن مصرف شده است.
قطع داروهای خاص
قطع داروهایی مانند شیمی درمانی _پس از بهبود سرطان_ و اجتناب از مصرف مکمل های تستوسترون در صورت نقش داشتن در آزواسپرمی، به درمان ناباروری در مردان کمک می کند.
روش های کمک باروری
پزشک به کمک روشهای کمکباروری (ART) نظیر لقاح آزمایشگاهی (IVF) به درمان ناباروری میپردازد؛ به این صورت که پس از دریافت اسپرم از مرد _یا در برخی موارد از اهداکننده اسپرم_ و دریافت تخمک از زن، لقاح را در محیط آزمایشگاه انجام میدهد و جنین حاصل را به رحم زن منتقل میکند.
در کل، حدود ۱ درصد از مردان و ۲۰ درصد از مردان نابارور دارای آزواسپرمی هستند؛ اما همچنان در گروهی از آنان ناباروری مطلق دیده نمیشود. بنابراین حتی در برخی موارد به کمک درمانهای پزشکی میتوان شانس فرزندآوری را تجربه کرد.
استخراج اسپرم
می توان پس از بیهوشی و ایجاد برشی کوچک در اسکروتوم و استخراج اسپرم از روش های IVF و یا ICSI کمک گرفت. این بافت برداری که در هر دو مشکل آزواسپرمی انسدادی و غیر انسدادی کاربرد دارد، برای حالتی به کار می رود که بتوان سلول اسپرم را مستقیماً وارد تخمک کرد؛ البته احتمال موفقیت این روش نیز، لزوماً ۱۰۰ درصد نیست. از روش های رایج برای استخراج اسپرم، بیوپسی بیضه است.
برای دریافت هرگونه مشاوره و راهنمایی درباره درمان ناباروری در مردان با ما تماس بگیرید:
03537283090 داخلی 232شماره WhatsAppتلگرامفیسبوکایمیلروش های استخراج اسپرم از بیضه
از روشهای دیگری که گاهی اوقات برای گرفتن نمونهی اسپرم لازم است میتوان به استخراج اسپرم از طریق آسپیراسیون بیضه، استفاده از سوزن یا روش جراحی برای استخراج مستقیم اسپرم از بیضه اشاره کرد. در ادامه به توضیح هرکدام به صورت جداگانه میپردازیم:
بیوپسی بیضه (TESE)
در نمونه برداری از بیضه یا به عبارتی بیوپسی، یک تکه کوچک از یک بیضه یا هر دو بیضه برداشته می شود و تکه های نمونه برداری شده برای آزمایش به بخش جنین شناسی ارجاع داده می شود.
روش نمونه برداری از بیضه با میکروسکوپ یا میکروتسه (MicroTESE)
در شرایطی که در عمل بیوپسی اسپرمی یافت نشود یا بیضه فرد خیلی کوچک باشد، برای استخراج اسپرم از میکروتسه انجام می شود. در این روش، برش های بزرگتری ایجاد شده و برای انتخاب بافت از میکروسکوپ استفاده می شود.
نمونه برداری سوزنی از بیضه (FNA) یا اپیدیدیم (PESA)
در صورتی که فرد عمل وازکتومی انجام داده و یا پزشک با انجام آزمایش تشخیص داده باشد که بافت بیضه غنی از اسپرم است، از روش نمونه برداری سوزنی بیضه یا اپیدیدیم برای کشیدن اسپرم استفاده می شود. در این روش با انجام بی حسی موضعی، سوزن به داخل بیضه یا اپیدیدیم (لوله های استخراج اسپرم از بیضه) وارد شده و با مکش مقداری از بافت را وارد سرنگ کرده و سپس زیر میکروسکوپ بررسی می شود.
درمان خانگی اسپرم صفر
در صورتی که از طریق آزمایشات پزشکی و یا بنا به تشخیص در منزل، فردی به کمتحرکی اسپرم خود پی ببرد، میبایست با حفظ روحیه خود و تغییر سبک زندگی سعی در تقویت اسپرم کند. برخی از راهکارهای خانگی جهت درمان اسپرم صفر به شرح زیر میباشد:
- مصرف مواد خوراکی مفید و مقوی نظیر مرکبات، موز، شکلات تلخ، محصولات لبنی حاوی ویتامین D، دانههای گندم و برنج قهوهای، غذاهای دریایی، اسفناج، سیر و زردچوبه
- انجام ورزشهایی از قبیل یوگا و دویدن در فضای آزاد به طور متوسط ۳۰ تا ۴۵ دقیقه در روز
- مصرف مکملها و ویتامینهای مؤثر در افزایش تعداد اسپرم ازقبیل آمینواسید دی_آسپارتیک (D-Aspartic) جهت افزایش سطح تستوسترون، ویتامین C جهت برطرف کردن موانع تولید اسپرم و افزایش تحرک اسپرم و روی موجود در غذاهایی همچون ماهی و تخم مرغ جهت افزایش سطح تستوسترون و تعداد اسپرم
آیا نمونه برداری از بیضه خطرناک است؟
هر عمل جراحی عوارضی خواهد داشت اما فرد می تواند با مراجعه به مراکز معتبر با تجربه بالا، میزان این عوارض را کاهش دهد. دقت بالا در انجام عمل بیوپسی می تواند از بروز عوارضی نظیر خونریزی داخل بیضه و یا کیسه بیضه، عفونت ها و آسیب به شریان جلوگیری بعمل آورد؛ البته اکثر این عوارض قابل درمان هستند و جای نگرانی وجود ندارد.
اگر در روش نمونه برداری اسپرم بدست نیاید، چه کنیم؟
در مورد بیماران آزواسپرمی غیر انسدادی، احتمال پیدا کردن اسپرم ۴۵ تا ۶۵ درصد می باشد اما در برخی از موارد این امکان وجود دارد که یا اصلاً اسپرمی وجود نداشته باشد و یا اسپرم مناسب برای انجام روش های کمک باروری یافت نشود. در این موارد استفاده از روش های جنین اهدایی و اسپرم اهدایی توصیه می شود. البته در حال حاضر تحقیقاتی در مورد تولید اسپرم از سلول های بنیادی در حال انجام است؛ اما این روش در فاز مطالعاتی به سر می برد و هنوز قطعیت این روش ثابت نشده است.
راه های تشخیص اسپرم صفر
از آنجایی که آزواسپرمی یا اسپرم صفر در ۱ درصد از کل مردان و ۱۵ درصد از مردان نابارور مشاهده میشود، تشخیص بهموقع علت آن و یافتن راهکار درمانی مناسب، ضرورت دارد.
برای تشخیص اسپرم صفر از روشهایی مانند معاینههای اولیه و اخذ شرح حال بیمار، اندازهگیری هورمونهای خون، سونوگرافی از سیستم انزالی، سونوگرافی از دستگاه ادراری، نمونهبرداری از بیضه، اندازهگیری میزان قند مایع منی، تستهای ژنتیکی مانند آزمایش تجزیه کروموزوم Y، آزمایش کاریوتایپ و… استفاده میشود.
در واقع پس از تلاشی چندماهه برای فرزندآوری و عدم وقوع بارداری همسر، معمولاً پزشک با دریافت نمونهای از مایع منی به بررسی آن زیر میکروسکوپ میپردازد و درصورت عدم مشاهده اسپرم، درصدد یافتن علت آن برمیآید. به طور کلی، مراحل شناسایی و تشخیص آزواسپرمی به شرح زیر میباشد:
- معاینه فیزیکی
- آزمایش تحلیل اسپرم
- بررسی شکستگی در کروموزوم Y
- بررسیهای هورمونی
- بیوپسی بیضه
- بررسی ادرار پس از انزال
در ادامه هریک از راه های تشخیص صفر بودن اسپرم را شرح می دهیم.
معاینه فیزیکی و شرح حال
ابتدا لازم است پزشک شرح حالی از فرد و سوابق بیماریهای وی دریافت نماید و یک معاینه فیزیکی جامع انجام دهد. این کار به پزشک کمک میکند که در صورت وجود بیماریهای خاص یا سابقه مشکلات ژنتیکی و خانوادگی، علت فقدان اسپرم در مایع منی مرد را زودتر دریابد. همچنین در بسیاری از موارد، تستهای باروری تکمیلی نیز از فرد دریافت میشود که امکان تجویز بهترین روش درمانی را فراهم سازد.
آزمایش تحلیل اسپرم
تجزیه و تحلیل مایع منی که یکی از تستهای بسیار رایج در یافتن علت ناباروری مردان است، اغلب جهت شمارش تعداد اسپرم موجود در منی مرد به کار میرود. پزشک با بررسی تصویر منی نمونه در زیر میکروسکوپ و با کمک کامپیوتر، اسپرمهای موجود را شمارش میکند و میزان و نحوه حرکت اسپرمها را هم مورد بررسی قرار میدهد.
غیرطبیعی یا صفر بودن اسپرم در یک آزمایش مایع منی، لزوماً به معنای ناباروری مرد نیست و اغلب باید تست دوم را به فاصله چند هفته یا چند ماه انجام داد تا از بروز آزواسپرمی _درصورت وجود_ مطمئن شد. در یک تست مایع منی لازم است نمونه منی فرد پس از انزال، به طور کامل جمعآوری شود و تحت بررسی قرار گیرد.
البته طی ۲ الی ۷ روز قبل از آزمایش نیز نباید نزدیکی داشت. معمولاً تعداد اسپرم کمتر از ۱۵ میلیون، شانس بارداری را بسیار کاهش میدهد؛ اما همچنان راهکارهایی برای باردار شدن همسر وجود دارد.
بررسی شکستگی در کروموزوم Y
ناحیهای موسوم به ناحیه آزواسپرمی بر روی بازوی بلند کروموزوم Y وجود دارد که شکستگی در آن، شایعترین اختلال ژنتیکی قابل تشخیص در نارسایی تولید اسپرم به شمار میرود. این ناحیه که با نام Azoospermia Factor یا AZF شناخته میشود، شامل سه نوع AZFa، AZFb و AZFc میباشد. با تشخیص هریک از این سه نوع، احتمال یافتن اسپرم و شانس باروری مشخص میگردد که به صورت زیر است:
- شکستگی در AZFc: شانس ۶۰ درصدی برای یافتن اسپرم از نمونهبرداری بیضهها و درنتیجه انجام لقاح مصنوعی
- شکستگی در AZFb: احتمال اندک برای یافتن اسپرم به دلیل توقف تکامل اسپرمها پس از تولید (قابل درمان با مصرف دارو در برخی موارد)
- شکستگی در AZFa: احتمال بسیار اندک برای یافتن اسپرم به دلیل عدم وجود هیچگونه سلول زایایی در نمونهبرداری از بیضهها
بررسیهای هورمونی
بررسی عملکرد بیضهها در کنار نحوه عملکرد غدد هیپوفیز و هیپوتالاموس، کمک زیادی به تشخیص علل آزواسپرمی میکند. پزشک برای یافتن سطوح هورمونی بدن مرد، یک آزمایش خون تجویز مینماید.
چرخه عملکرد غدهها به این صورت است که پس از بلوغ، هیپوتالاموس هورمون GnRH را ترشح و آن را ازطریق جریان خون به هیپوفیز میفرستد. غده هیپوفیز با دریافت این هورمون، هورمونهای LH و FSH را ترشح میکند و جریان خون این دو هورمون را به بیضهها میرساند. بدین ترتیب، هورمون LH باعث ترشح تستوسترون و هورمون FSH نیز موجب تولید اسپرم در بیضهها میشود. درواقع، غده هیپپوفیز نقش اصلی را در رشد جنسی و تولید اسپرم دارد.
بررسیهای هورمونی کمک میکند که عدم ترشح صحیح این هورمونها در بدن مشخص گردد.
به عنوان مثال، عدم تولید هورمون تستوسترون در بدن مردان، مانع از بروز خصوصیات جنسی ثانویه در آنها میشود. حال اگر علت آزواسپرمی، قبل بیضوی باشد، با تجویز هورمونهای FSH و LH برای رسیدن به سطح مجاز میتوان شانس باروری را افزایش داد. اما باید دانست که در علل بیضوی، سطح این دو هورمون و بهویژه FSH بالاتر از حد مجاز میباشد.
از دیگر هورمونهای مهم برای اندازهگیری میتوان به پرولاکتین، استروژن و استرادیول اشاره کرد که درصورت نیاز، آزمایشهای تکمیلی دیگری نیز تجویز میگردد.
نمونهبرداری بافتی (بیوپسی بیضه)
بیوپسی بیضه یک روش نمونهبرداری از بافت بیضه است که پس از بیحسی، به کمک یک سوزن یا از طریق ایجاد برشی کوچک در اسکروتوم انجام میشود. این کار معمولاً از هر دو بیضه و از چهار ناحیه مختلف صورت میگیرد که دقت نتایج را بالا ببرد. با بررسی نمونهها زیر میکروسکوپ، هر نوع وضعیت غیرنرمال مشخص میگردد و پزشک توانایی بیضهها را برای تولید اسپرم طبیعی تعیین میکند.
بررسی ادرار پس از انزال
تحلیل ادرار پس از انزال نشان میدهد آیا اسپرم بهجای انزال از آلت تناسلی، به سمت مثانه برمیگردد یا نه؛ که این مشکل با نام انزال عقب گرد شناخته میشود. در این آزمایش با جمعآوری و بررسی ادرار پس از انزال میتوان بسیاری از مشکلات انسدادی یا اختلالات انزال را شناسایی و درمان کرد.
چرا بهتر است بیماران آزواسپرمی به مراکز درمان ناباروری مراجعه کنند؟
حضور جنین شناس
زمانی که فرد در مراکز درمان ناباروری پروسه نمونه برداری از بیضه را برای درمان صفر بودن اسپرم انجام می دهد، هر نمونه ای که از بافت بیضه گرفته می شود، سریعاً به قسمت جنین شناسی ارجاع داده می شود و جنین شناس وجود یا عدم وجود اسپرم را مورد بررسی قرار می دهد.
در صورتی که جنین شناس عدم وجود اسپرم را در نمونه اعلام کند، پزشک مجدداً اقدام به نمونه برداری از قسمت های دیگر خواهد نمود. این عمل بنا به تشخیص پزشک آندرولوژی تا زمانی که اسپرم مناسب برای استفاده در روش های کمک باروری بدست آید ادامه پیدا خواهد کرد.
متأسفانه در بیمارستان ها و مطب ها، آزمایشگاه جنین شناسی و متخصص جنین شناس وجود ندارد؛ پس قطعاً انجام این عمل با دقت پایین تری انجام خواهد شد.
نمونه برداری از بافت مقابل
مسئله دوم، نمونه برداری از بافت مقابل است. در صورتی که پس از نمونه برداری از بافت یک بیضه، اسپرمی یافت نشود، پزشک از بافت مقابل نمونه برداری انجام می دهد. چرا که اغلب اوقات نتایج نمونه برداری از دو طرف بیضه به اندازه ۲۵ درصد با هم متفاوت خواهد بود. از آن جایی که در بیمارستان یا مطب متخصص، جنین شناس حضور ندارد پزشک ناچار به نمونه برداری دوطرفه از بافت بیضه می شود.
انتخاب بافت بهتر برای نمونه برداری
زمانی که نمونه برداری در مراکز درمان ناباروری انجام می شود، پزشک با استفاده از تجهیزات این مراکز می تواند از بافت و لوله های بهتری نمونه برداری کند. اما چون در سایر مراکز درمانی پزشک به چنین امکاناتی دسترسی ندارد، عمل نمونه برداری بصورت تصادفی انجام می شود.
فریز کردن اسپرم
در برخی از موارد استفاده از نمونه اسپرم فریز شده، آخرین راه درمان ناباروری مردان می باشد؛ چرا که ممکن است در نمونه برداری بعدی اسپرمی پیدا نشود. به همین علت پزشک به محض مثبت شدن نتیجه نمونه برداری از بیضه، اسپرم های استحصال شده را فریز می کند تا برای انجام روش های کمک باروری از آنها استفاده کند.
این در حالی است که امکانات فریز اسپرم در سایر مراکز درمانی وجود ندارد و زوجین ممکن است به علت عدم فریز نمونه مثبت شده، شانس فرزند دار شدن خود را از دست بدهند.
معرفی داروهای افزایش اسپرم
داروهای مختلفی برای افزایش تعداد یا کیفیت اسپرم ها و کمک به باروری مردان مورد استفاده قرار می گیرد که انتخاب هر یک از آنها، به وضعیت جسمانی فرد و تشخیص پزشک معالج وی بستگی دارد. برخی از داروهای رایج برای درمان کم تعداد بودن اسپرم ها عبارتند از:
- سروفن دهانی
- آنتی بیوتیک در صورت وجود عفونت
- آندروژن های بیرونی
- کلومیفن سیترات دهانی
- گنادوتروپین کوریونی انسان (پرگنیل یا کوراگون) با نام HCG
- تزریقات زیر جلدی، فولیتروپین آلفا یا گونال اف
- آناستروزول یا لتروزول
مدت زمان نتیجه گیری از درمان اسپرم صفر
در مواردی که بیضه بیمار کوچک بوده و یا رشد کافی نداشته، درمان اسپرم صفر با استفاده از روش هورموندرمانی به مدت 6 ماه الی 3 سال به طول میانجامد تا بیضه بزرگتر شده و اسپرم ظاهر گردد. همچنین در عمل واریکوسل نیز بین 1 الی 3 سال طول میکشد تا نتیجه بهدست آید.
توصیه آخر به زوج های نابارور
آزواسپرمی یا اسپرم صفر، عارضهای است که پروسه درمان آن (بهخصوص در صورت همراه بودن با یک بیماری ژنتیکی دیگر) نیازمند اقدامات درمانی پیشرفته در کنار حمایتهای عاطفی است. به همین دلیل، انتخاب مرکز درمان ناباروری میتواند تأثیر مستقیمی بر نتیجه درمان اسپرم صفر داشته باشد؛ از این رو، وجود تجهیزات و امکانات مدرن و پزشکان حاذق و باتجربه تأثیر بسزایی در میزان موفقیت یا عدم موفقیت باروری زوجهای نابارور خواهند داشت. بنابراین توصیه میشود درمان ناباروری در مراکز مجهز و با کمک تیم پزشکی متخصص متشکل از جنین شناس، آندرولوژیست، متخصص زنان و زایمان، مشاوره درمانگر و متخصص ژنتیک انجام شود.
کاربر
-من و همسرم حدود ۱۴ ماه پیش برای بچه دار شدن اقدام کردیم هرچند حدود ۸ ماه قبل، فهمیدیم که مشکل از اسپرم همسرم هست. برای همین رفتیم سونوگرافی. سونو گفت که بیضه هاش سالمه و هورمون هاش هم درسته ولی اسپرم نداره. حالا می خواستم ببینم که کسی با این شرایط بوده که الان باردار شده باشه؟ ممنون
کاربر
-سلام با این شرایط بیچاره شدم
کاربر
-منم همسرم همین مشکلو داره
کاربر
-همسر من اسپرم تقریباً صفر داشت و بعد از اینکه دکتر جوابمون کرد، به کلی ناامید شدیم از بچه دار شدن ناامید بودیم. ولی رفتیم مرکز ناباروری و یکی از دکترهای حاذق اونجا، همسرم سریع عمل کرد. نتیجه این عمل هم حاملگی من بعد از ٨ ماه بود و الان هم دوقلو باردارم که خیلی خیلی خوشحالم.
کاربر
-سلام کجا رفتید واسه درمان؟
کاربر
-سلام دکتر کجا رفتی عمل کردن؟
کاربر
-خدا رو شکر مارو هم دعا کنید.
کاربر
-سلام خواهش میکنم ادرسشا بگین
کاربر
-میشه آدرس مرکز ناباروری را بگید. منون میشم
کاربر
-بیمارستان رویان تهران
کاربر
-میشه شمار دکتر بدین
کاربر
-سلام میشه آدرس دکتر رو بدید
کاربر
-سلام وقتتون بخیر ببخشید میشه اسم فامیل دکتر رو به همراه آدرس بدید، ممنونم
کاربر
-سلام میشه شماره دکتروبدین یالینکشو
کاربر
-سلام کدوم دکتررفتین
کاربر
-سلام عزیزم کدوم مرکز باروری و تو کدوم شهر رفتید؟
کاربر
-کدام بیمارستان رفتین
کاربر
-خداروشکر؛طبیعیباردارشدینیان؟
کاربر
-چه عملی
کاربر
-کجا شوهرتون عمل کر ه اسم دکترش چی بود
کاربر
-سلام کجا رفتی برای درمان
کاربر
-میشه ب منم کمک کنین ؟؟کدوم دکتر رفتین
کاربر
-سلام. اسپرم شوهر من ضعیفه، ممنون میشم اگه بگین که شما چه کارهایی را انجام دادید تا باردار شدید؟
کاربر
-سلام وقت بخیر آقای دکتر من سه ساله ازدواج کردم سه ماه پیش رفتم یزد ازمایش اسپرم دادم ازمایش اسپرم صفر نشون داد ولی سونو از بیضه ها گرفتم گفت سونو هیچ مشکلی نداره همه چی نرماله ازمایش خونم دادم کفت نرماله دکتر اورولوژی داروی هورمونی داد بهم داد برای دوماه خوردمشون رفتم ازمایش اسپرم دادم دیدم دوباره صفره البته این ازمایشو نمیدونم درست انجام شده یا ن چون ازمایشگاه جای خاصی برای ازمایش نداشت من خونه نمونه رو گرفتم تا ازمایشگاه ۱۴دقیقه راه بود تو این مسیر آزمایشو جلوی کولر ماشین نگه داشتم بعد روز بعد جواب ازمایش اومد دیدم اسپرم صفر نشون داده ولی الان خانمم باردار شده بنظرتون بارداریش معجزه هست یا دوباره برای اطمینان اسپرمم ازمایش بدم شاید ازمایش دومم خراب شده چوننمونه جلوی کولر بوده لطفا زاهنمایم کنید
کاربر
-سلام اسم دکتر و اسم داروها هورمونی؟
کاربر
-سلام. برای تقویت اسپرم، هرروز به همسرتون گرده نخل با عسل، معجون شیرموز، مویز خرما، آب نخود، خرنوب و… بدین و از کمپرس یخ استفاده کنین. توکل به خدا هم یادتون نره. امیدوارم هرچه زودتر خبر بارداریتون بشنویم.
کاربر
-توکل بخدا
کاربر
-سلام.درمان قطعی برای اسپرم صفر وجود داره؟
نوشین دهقان
-سلام دوست عزیز. وقت به خیر
اگر با عمل نمونه برداری میزان اسپرم صفر بوده است، متاسفانه درمانی وجود ندارد. در اینگونه موارد استفاده از اسپرم اهدایی پیشنهاد می شود.
با تشکر
کاربر
-سلام اگرنمونه برداری بدون میکروسکوپ باشه و تومنطقه ای باشه ک دکتر خوب نباشه چی.واینکه ازمایش خون وبیضه وهورمون وهمگی نرمال است ممنون میشم جواب بدید۹سال است بااین مشکل روب رو هستم .توکل ب خدا
فردوس طاهی
-سلام وقتتون بخیر
میتوانید مجددا نمونه برداری انجام دهید.
کاربر
-سلام وقتتون بخیر دکتر من آزمایش دادم اسپرم صفر بود دو بار آزمایش دادم ۹سال میشه آيا درمان داره یا نه۱۴سال میشه که من ازدواج کردم ممنون میشم که راهنمای کنم
فاطمه وجهی
-دوست عزیز سلام
برای کسب اطلاعات بیشتر با شماره 09223401365 در شبکه های اجتماعی با مشاورین ما در ارتباط باشید
کاربر
-بهترین دکتر برای درمان اسپرم صفر تو یزد میشه معرفی کنید؟
نوشین دهقان
-سلام دوست عزیز. وقت به خیر
دکتر وحیدی، دکتر ولی اله دهقان و دکتر عرفا از پزشکان اورولوژیست خوب در یزد هستند.
با تشکر
کاربر
-سلامدکتر کریم زاده و افلاطونیان عالی ان
کاربر
-دکتر وحیدیان تو یزد بیمارستان مادر
کاربر
-سلام. خسته نباشید
برای تقویت اسپرم صفر چی کار باید کرد؟
کاربر
-سلام خسته نباشیدمن اسپرمم صفره آزمایش هم دادم بیضه هامم عمل کردن اسپرم توش نبود آیا درمانی داره خواهشن پاسخ بدید
نوشین دهقان
-سلام دوست عزیز. وقت به خیر
اگر از روش میکروتسه بیضه اسپرمی استخراج نشده است، استفاده از روش های اسپرم اهدایی و جنین اهدایی پیشنهاد می شود.
کاربر
-سلام. بارداری طبیعی با اسپرم صفر ممکنه؟ یا حتما باید آی وی اف انجام بشه؟
نوشین دهقان
-سلام دوست عزیز. وقت به خیر
بارداری طبیعی با اسپرم صفر ممکن نیست. اگر تشخیص پزشک برای صفر بودن اسپرم علل انسدادی باشد، بهتر است ابتدا عمل بیوپسی بیضه انجام دهید تا شاید اسپرم مناسب استخراج شود. در صورت استخراج اسپرم باکیفیت، می توان IVF و یا ICSI انجام داد.
با تشکر
کاربر
-خسته نباشید. شنیدم که قرص سمنکس برای تقویت اسپرم و درمان اسپرم صفر خیلی موثره . روش مصرفش چجوریه؟
نوشین دهقان
-سلام دوست عزیز. وقت به خیر
در این زمینه لطفا با پزشک مشورت کنید.
با تشکر
کاربر
-سلام داکتر صاحب من اسپرمم صفر بود و هفت ماه است که زیر درمان هستم پنج بار تست دادم که اول ۲ میلیون شد بعد ۸ میلیون شد و بعد هم ۲۰ میلون شد و باز به صفر رفت .
و الان هم یک هفته دیگر تیست دارم .
آیا با تداوی که دارم امکان صحتمندی و درمان من است ؟
تشک داکتر صاحب
نعیم از افغانستان
نوشین دهقان
-سلام نعیم عزیز. وقت به خیر
لطفا در واتساپ به شماره ۰۰۹۸۹۲۲۳۴۰۱۳۶۵ پیام خود را بفرستید.
با تشکر
کاربر
-سلام .من همسرم اسپرم صفر داره و الان دکترش فقط از بیوپسی گرفته. تو رو خدا واسه شوهرمن راه درمان وجود داره؟ بعد یک دکتر خوب و حاذق میشه بهم معرفی کنید؟
نوشین دهقان
-سلام دوست عزیز. وقت بخیر اگر در عمل بیوپسی بیضه، اسپرم یافت شده امکان انجام IVF هست. در یزد دکتر وحیدی در این زمینه مناسب هستند.
کاربر
-سلام وقت بخیر اسپرم همسرم صفر هست ولی خودم مشکلی ندارم و سالمم،برای بارداری کجا بریم و کجا اقدام کنیم؟در شیراز دکتری حاذق معرفی میکنید که بتونه همسرم رو درمان کنه؟
نوشین دهقان
-سلام دوست عزیز. وقت به خیر
اگر نمونه برداری از بافت بیضه انجام نشده، باید با تایید پزشک معالج بیوپسی بیضه انجام شود. در صورتی که در بافت بیضه اسپرم وجود داشته باشد، برایتان عمل ای وی اف یا میکرواینجکشن انجام میدهند. در غیر این صورت باید از راه ای وی اف با اسپرم اهدایی اقدام کنید.
کاربر
-سلام. چندبار نمونه برداری بیضه نمودم ولی اسپرم راصفر نشان میده. دکتر آمپول هم داده ولی بی فایده است. به نظر شما به کجا مراجعه کنم؟
نوشین دهقان
-سلام دوست عزیز. وقت به خیر
اگر از میکروتسه هم جواب نگرفتید میتوانید از اسپرم اهدایی یا جنین اهدایی استفاده کنی
با تشکر و آروزی بهروزی
کاربر
-سلام من اسپرمم صفره آزواسپرمم.کل آزمایشات خون ادرارم نرمالوطبیعیه فقط اسپرمم صفره دکتر۴۸تاآمپول hcgوhmgواسم تجویزکردندکه هفته ای ازهرکدوم ۲تامصرف کردم بعد۳ ماه دوباره صفرنشون دادیعنی بی فایده میخواستم ببینم راه حل دارویی دیگری داره یافقط نمونه برداری بیضه؟
حبیب ابراهیمی
-سلام دوست عزیز
درصورت نرمال بودن آزمایشات هورمونی با تایید پزشک می توانید نمونه برداری از بافت بیضه انجام بدهید.
اگر تمایل دارید درباره نمونه برداری از بیضه بیشتر بدانید، مطلب بیوپسی بیضه رادنیا سلامت را از دست ندهید.
کاربر
-سلام وقت بخیر همسرم معاینه شده و بیضه هاش مشکلی نداشته ولی ازمایشش بار اول ۱۳ ملیون اسپرم بود و بعد از ۳ ماه دارو اسپرمش اومد رو ۹ و الا شده صفر باید چکار کنیم میشه لطفا ی دکتر خوب معرفی کنید
حبیب ابراهیمی
-سلام دوست عزیز
با توجه به توضیحات حتما باید تمام آزمایشات بررسی شود تا بتوان نظر داد.
کاربر
-سلام وقت بخیر من اسپرمم صفره آزو اسپرمم. تو آزمایش خون هورمون LH طبیعی است اما هورمون FSH بالا است.میخواستم بدونم درمانی برای من وجود داره دکتر با دیدن جواب ازمایش هورمون گفت بچه دار نمیشم به طور طبیعی
حبیب ابراهیمی
-سلام دوست عزیز
برای انجام بیوپسی باید ازمایش هورون نرمال باشد. جهت بارداری میتوانید از روشهای کمک باروری (اسپرم یا جنین اهدایی) استفاده کنید. توضیحات بیشتر تماس یا پیام در واتساپ و تلگرام شماره 09223401365
کاربر
-سلام آیا عمل جراحی تسه برای چندبار میشه جراحی کرد یاهمون یک دفعه
کاربر
-با سلام من یگ افغانستانی هستم مدت هفت سال میشه که عروسی کرد. هردوتابیضه مون بلا بوده ودرسال97 عمل کردم متاسفانه هردو بیضه از بین رفته بعدعمل چند بار درایران ودرافغانستان آزمایش اسپرم دادم صفر نشان داده ودوکتراهم جوابم داده ناامید شدم لطفن اگه کدام راهی حل داره راهنمایم کنیدودراصفهان هستم ممنون...
حبیب ابراهیمی
-به 09223401365 در واتس اپ یا تلگرام پیام بدهید یا تماس بگیرید.
کاربر
-سلام از من هم اسپرم صفر است و من هم پیوپسی انجام دادم و هم تسترون نتایج هرود مثبت است و لی باز هم کدام تغیر در اسپرم ام به وجود نه آمده است لطفا رهنمای ام کنید . تشکر
حبیب ابراهیمی
-سلام دوست عزیز، در صورت مثبت بودن عمل بیوپسی برای باروری باید ای وی اف انجام شود.
کاربر
-سلام.اسپرمم صفر است و عمل بیوپسی انجام دادم متاسفانه صفر است. و دکتر کاملا ناامیدم کرده واسه بچه دار شدن؟ تو را به خداوند چاره چیست لطفا کمکم کنید زندگیم نابود نشه.
حبیب ابراهیمی
-سلام دوست عزیز. در صورتیکه نتیجه بیوپسی منفی باشد، برای باروری میتوان از اسپرم اهدایی یا جنین اهدایی کمک گرفت.
کاربر
-سلام شبتون بخیر همسرم آزمایش اسپرم داده جلو ph که قسمت results هس خط کشیده شده و قسمت lower reference limit 7.2_7.4 نوشته شده یعنی الان بدن شوهری اسیدی هس یا نه قلیایی؟؟ سپاس
کاربر
-اسپرم اهدایی یعنی چطوره؟؟
فردوس طاهی
-سلام وقتتون بخیر
افرادی که اسپرمی در مایع منی و غشای بیضه آنها وجود ندارد از اسپرم شخص دیگر یعنی اهدا کننده میتوانند استفاده کنند. یا اینکه از جنین اهدایی استفاده نمایند.
کاربر
-سلام خسته نباشین همسرم منم ازمایش مایع منی داد داکتر گفت مشکل آزواسپرمی داری تور خدا کمک کنه باید چی کار کرده که باداری بشم خیلی دوست دارم باراری بشم
حبیب ابراهیمی
-سلام دوست عزیز
برای این امر باید ازمایش های شما و همسرتان بررسی شود.
کاربر
-سلام آزمایش شوهرم اسپرم صفر آیا راهی هس؟ خودم سالمم
حبیب ابراهیمی
-سلام دوست عزیز
بعد از انجام ازمایش اسپرم و نتیجه صفر بودن اسپرم یک سری ازمایش هورمونی انجام داده و اگر ازمایشات هورمونی شما نرمال بود ،میتوانید عمل نمونه برداری از بافت بیضه (بیوپسی) انجام دهید و در صورتیکه در بافت بیضه اسپرم باشد برای اقدام به باروری باید ای وی اف انجام دهید و در صورتیکه در بافت بیضه اسپرمی نباشد برای باروری میتوان اسپرم اهدایی یا جنین اهدایی گرفت.
کاربر
-سلام اقای دکتر همسرم آزمایش اسپرم داد جوابش صفربود الان من باید چیکارکنم پیش چ دکتری بریم تورادخداکمکم کنید کارم شد فقط گریه
فاطمه وجهی
-دوست عزیز سلام
باید به پزشک ارولوژی مراجعه کنند
و شرایطشون بررسی بشه. ممکنه با عمل تسه مشکلشون رفع بشه
کاربر
-سلام خوبین من آفغانی هستم اسپمرظیپ هست
فاطمه وجهی
-دوست عزیز سلام
جهت مشاوره بیشتر و ارتباط با کارشناسان با شماره 09223401365 در شبکه های اجتماعی با ما در ارتباط باشید
کاربر
-آدرس دکتروبدیدبرای درمان اسپرم صفر
فاطمه وجهی
-سلام وقت شما بخیر
به متخصص اورولوژفلوشیپ نازایی مراجعه کنید.
کاربر
-جواب ازمایش شوهرم رو گه دکتر نگاه کرد گفت که شما هیچ وقت بچه دار نمیشید و در ضمن هیچ راه درمانی هم نداره
فاطمه وجهی
-سلام دوست عزیز
نتیجه تست و آزمایش خود را واتس اپ برای همکار ما بفرستید.