ivf رایج ترین روش در میان روش های درمان ناباروری است. این روش شامل استخراج تخمک ها از تخمدان و بارورسازی آن ها با اسپرم می باشد و در زوج هایی که مشکلاتی در بارداری دارند، آی وی اف از بهترین روش ها برای بالا بردن درصد احتمال لقاح بین اسپرم و تخمک در محیط آزمایشگاه است و این عمل نقش بسیار مهمی در شکل گیری درست لقاح بین سلول های جنسی ایفا میکند.جنین های ایجاد شده برای ذخیره سازی فریز می شوند و یا در صورت مساعد بودن شرایط رحم، به رحم منتقل می گردند.
با توجه به شرایط زوج نابارور، IVF به طرق زیر انجام پذیر است:
- استفاده از تخمک خانم و اسپرم همسر
- استفاده از تخمک اهدا شده و اسپرم همسر
- استفاده از جنین اهدا شده
البته پزشک می تواند در صورت وجود مشکلات رحمی، جنین را به رحم جایگزین انتقال دهد.
چرا آی وی اف انجام دهیم؟
اغلب روش ivf در صورت بروز شرایط زیر تجویز می شود:
- زنان بالای ۴۰ سال
- انسداد یا آسیب دیدن لوله های فالوپ
- عملکرد ضعیف تخمدان
- اندومتریوز
- فیبروئید رحم
- تعداد کم اسپرم یا بدشکلی اسپرم
- وجود اختلالات ژنتیکی
- ناباروری بدون علت
- ناباروری ثانویه
- سقط های مکرر
- خانمهای دارای سندرم تخمدان پلی کیستیک
نحوه انجام عمل آی وی اف چگونه است؟
در این روش، پزشک برای تقویت تخمک گذاری خانم، داروهای تقویت تخمدان تجویز کرده و سپس در زمان تخمک گذاری، تخمک های بالغ را از تخمدان خارج می کند که اصطلاحاً به این عمل، تخمک کشی یا پانکچر می گویند. اگر تمایل دارید درباره مراقبتهای قبل و بعد از عمل تخمک کشی بیشتر بدانید، اینجا کلیک کنید.
همزمان با عمل تخمک کشی نمونه اسپرم از آقا گرفته می شود. سپس سلول های جنسی خانم و آقا در محیط آزمایشگاه لقاح پیدا می کنند. در نهایت جنین های حاصل در صورت آمادگی رحم، به رحم انتقال داده می شوند و در صورت نامناسب بودن شرایط رحم، جنین ها فریز شده و پس از دو ماه به رحم منتقل می شوند.
آمادگی های قبل از IVF
قبل از اقدام به آیویاف، باید اقدامات و مراقبتهایی صورت گیرد که شامل موارد زیر است:
- انجام آزمایش تخمدان با نمونهگیری از خون برای تعیین سطح هورمون تحریککننده فولیکول و همچنین کسب اطلاعاتی درباره اندازه و کیفیت تخمک
- سونوگرافی و ایجاد تصویر از رحم به وسیله امواج صوتی با فرکانس بالا یا توسط ورود یک نشانگر از طریق مهبل و رحم برای اطلاع یافتن از وضعیت سلامت رحم و نیز انتخاب بهترین روش لقاح
- نمونهگیری از مرد و انجام آزمایش اسپرم جهت بررسی تعداد، شکل و اندازه اسپرمها و سپس استفاده از روش ISCI برای تزریق مستقیم اسپرم به تخمک
طول دوره درمان آی وی اف چقدر است؟
به طور کلی پروسه درمان IVF حدود ۴ تا ۶ هفته به طول می انجامد. چند هفته برای بلوغ تخمک ها زمان نیاز است و حدود نصف روز عمل تخمک کشی، نمونه گرفتن از اسپرم آقا و لقاح آن ها در محیط آزمایشگاه زمان خواهد برد. در صورت مساعد بودن شرایط، حدود ۲ تا ۵ روز بعد جنین های حاصل به داخل رحم انتقال پیدا می کنند.
اکثر بیماران در طول پروسه درمان نیاز به بستری در بیمارستان نخواهند داشت؛ اما در موارد اندکی در صورتی که تعداد تخمک های استخراج شده از تخمدان زیاد باشد، پس از عمل تخمک کشی، پزشک یک شب بستری در بیمارستان را تجویز می کند. لازم به ذکر است که میزان موفقیت این روش و زایمان سالم خانم به عوامل مختلفی نظیر سن زوج و سلامت دستگاه تولید مثل آنها بستگی دارد.
مزایای استفاده از روش ivf
- Ivf قدیمی ترین روش درمان ناباروری است؛ از این رو مطالعات و تحقیقات بسیاری برای بهبود این روش انجام شده است.
- پژوهش های اخیر نشان می دهد داروهای باروری میزان ابتلا به سرطان تخمدان را افزایش نمی دهند.
- در برخی از موارد افراد نگران آسیب دیدن تخمدان در حین انجام عمل پانکچر هستند که این موضوع صحت نداشته و تاکنون هیچ گزارشی مبنی بر بروز آسیب به تخمدان ها در هنگام انجام عمل تخمک کشی وجود ندارد؛ البته این امکان وجود دارد که پس از عمل تخمک کشی خانم خونریزی اندکی داشته باشد که این موضوع طبیعی است.
عمل آی وی اف ممکن است چه معایبی داشته باشد؟
- آی وی اف یک روش تهاجمی و گران قیمت است.
- در هربار انتقال بین دو تا سه جنین به رحم انتقال داده می شود که این موضوع شانس بارداری چند قلویی را افزایش می دهد.
- از طرفی احتمال حاملگی خارج از رحم نیز در روش ای وی اف همانند دیگر روش های کمک باروری وجود دارد.
- داروهای کمک باروری در برخی موارد سبب تحریک بیش از حد تخمدان و تورم آن ها و بروز احساس درد خواهد شد.
- احتمال بروز خونریزی و عفونت در روش ای وی اف همانند سایر روش های تهاجمی وجود دارد.
مراقبت های مورد نیاز پس از انجام عمل IVF
- پرهیز از استعمال دخانیات، قهوه، الکل و داروها
- اجتناب از فعالیت های سنگین
- اجتناب از فعالیت های ورزشی نظیر شنا، اسب سواری و ایروبیک
- عدم استفاده از حمام آفتاب، سونای گرم، وان آب داغ و جکوزی
- اجتناب از مقاربت جنسی و ارگاسم به مدت دو ماه پس از انتقال جنین
فاصله بین دو آی وی اف
توصیه می شود افراد به منظور بازگشت سیکل طبیعی عادت ماهیانه، به مدت ۲ تا ۳ ماه تکرار ivf را به تأخیر اندازند. البته نیاز نیست دقیقاً بعد از دو ماه برای شروع پروسه آی وی اف به پزشک مراجعه کنند؛ بلکه می توانند در هر زمانی که آمادگی تکرار ivf را دارند به پزشک مراجعه کنند و در صورتی که افراد جنین فریز شده داشته باشند، نیاز به تکرار کل پروسه ivf نبوده و تنها مرحله انتقال جنین برای آن ها تکرار خواهد شد.
خطرات و عوارض جانبی آی وی اف چیست؟
اگرچه اغلب عوارض و خطرات احتمالی روش آیویاف به ندرت رخ میدهد؛ اما احتمال وقوع آنها در برخی زوجین وجود دارد. لذا باید از خطراتی نظیر موارد زیر آگاه شد:
- کاهش وزن جنین و زایمان زودرس به علت احتمال وقوع بارداری چندقلویی ناشی از قراردهی چند نطفه درون رحم
- از دست دادن حاملگی و سقط جنین
- بروز بارداری خارج از رحم در میان ۲ الی ۵ درصد از موارد IVF به علت ایجاد لقاح درون لولههای فالوپ و عدم امکان ادامه یافتن بارداری
- بروز سندرم هیپرسترومایی (Hyperstimulation) تخمدان به معنی تجمع مایع زیاد در قفسه سینه و شکم پس از تورم تخمدانها به علت تزریق هورمون گنادوتروپین کوریونیک انسانی (HCG)
- بروز عفونت، خونریزی و در موارد نادری آسیب به مثانه یا روده
- احتمال بروز حالت تهوع و استفراغ
میزان موفقیت آی وی اف به چه عواملی بستگی دارد؟
شانس موفقیت درمان آیویاف، در همه افراد یکسان نیست و به عوامل و شرایط مختلفی بستگی دارد که آگاهی از آنها میتواند به رعایت موارد اثرگذار و ضروری کمک نماید. از مهمترین عوامل مؤثر بر موفقیت IVF باید موارد زیر را نام برد:
- سن مادر
شانس بارداری موفق و زایمان نوزادی سالم، برای زنان جوانتر بیشتر است. برای مادران بالای ۴۱ سال نیز معمولاً از تخمک اهدایی برای افزایش احتمال موفقیت در بارداری استفاده میشود.
- سابقه باروری
زنان دارای سابقه بارداری موفق پیش از انجام IVF، شانس بیشتری برای موفقیت در درمان خود دارند؛ اما در صورت تکرار ناموفق این روش، شانس بارداری نیز کاهش مییابد.
- وضعیت نطفه
معمولاً در صورت انتقال نطفههایی که بیشتر رشد کردهاند، میتوان شانس موفقیت در بارداری را افزایش داد.
- علل ناباروری
از آنجایی که ناباروری به علت مشکلات مختلفی رخ میدهد، هریک از علل نازایی با احتمال متفاوتی قابل شکست دادن و انجام موفقیتآمیز IVF میباشند. به عنوان مثال، وجود تخمک نرمال میتواند احتمال موفقیت در آیویاف را افزایش دهد و همچنین ابتلا به آندومتریوز شدید باعث کاهش این شانس میشود.
- سبک زندگی
رفتارهای روزمره و شیوه زندگی زوج _بهویژه مادر_، نقش مهمی در افزایش موفقیت درمان دارد. بدین منظور باید رفتارهایی نظیر مصرف سیگار، الکل، کافئین زیاد، داروهای تفریحی و برخی داروهای خاص را کنار گذاشت و درصورت چاقی شدید نیز ابتدا وزن خود را به حد نرمال رساند.
سوالات متداول
اگر قبل از خارج کردن تخمک، تخمک گذاری در تخمدان رخ دهد چه می شود؟
وقوع تخمکگذاری در تخمدان پیش از خارج کردن تخمک، امکان استخراج تخمک را از بین میبرد و مانع از ادامه یافتن درمان میشود. به همین علت، بررسیهای دقیق و منظم تیم پزشکی برای اطلاع از سطح هورمونهای خون و تعیین زمان تخمکگذاری، اهمیت زیادی دارد.
آیا لکه بینی بعد از استخراج تخمک طبیعی است؟
بله همانطور که اشاره شد؛ پس از انجام عمل تخمککشی، احتمال وقوع خونریزی اندک یا لکهبینی وجود دارد که اغلب ناشی از سوراخ کردن دیواره مهبل توسط سوزن تخمککشی میباشد. لکهبینی طی ۴۲ تا ۸۴ ساعت بعد از استخراج تخمک، طبیعی است؛ اما درصورت خونریزی شدیدتر باید فوراً به پزشک مراجعه نمود. از دیگر علل لکهبینی پس از انتقال جنین باید به مواردی همچون انجام شدن موفقیتآمیز لانهگزینی، لانهگزینی یکی از جنینها و جدا شدن دیگری _درصورت انتقال بیش از یک رویان به رحم_، فرا رسیدن خونریزی ماهانه و نشانه عدم بارداری مادر و… اشاره نمود.
چندبار امکان تکرار ivf وجود دارد؟
تکرار پروسه ivf هیچ محدودیتی ندارد و این مسئله به تصمیم زوج و پزشک مربوطه وابسته است.
مقاربت در فاصله شروع ivf تا عمل تخمک کشی اشکالی دارد؟
توصیه می شود آقا تا ۸۴ ساعت قبل از نمونه گیری از مایع منی و استخراج اسپرم، از انزال خودداری کند. البته توصیه می شود که ۵ تا ۶ روز قبل از نمونه گیری از مایع منی، انزال صورت گیرد؛ چراکه این موضوع سبب بدست آمدن بیشترین تعداد اسپرم سالم و متحرک در روز نمونه گیری خواهد شد.
چه زمانی بارداری یا عدم بارداری خانم مشخص می شود؟
در صورت موفق بودن ivf، فرد علائمی نظیر حاملگی طبیعی خواهد داشت. دقیق ترین روش برای مشخص شدن بارداری یا عدم بارداری، انجام آزمایش بارداری است که دو هفته پس از انتقال انجام می شود.
چه تعداد جنین به رحم انتقال داده میشود؟
همانگونه که بیان شد، در اغلب موارد بیش از یک جنین به رحم انتقال مییابد که احتمال بارداری را افزایش می دهد. این موضوع، به مواردی همچون نتایج معاینات پزشکی، آمادگی زوج برای احتمال چندقلو شدن فرزندان، درصد چندقلوزایی در مرکز درمانی موردنظر، سن مادر و… بستگی دارد. در بیشتر موارد، حداکثر ۳ رویان به رحم منتقل میگردد؛ ولی درصورت بالا بودن سن مادر _بالای ۵۳ سال_، گاهی اجازه انتقال بیش از ۳ جنین نیز داده میشود.
درمان ناباروری به روش IVF در یزد
شهر یزد یکی از قطبهای درمان ناباروری در کشور است که با روشهایی همچون IVF ،IUI و میکرواینجکشن به درمان مشکلات نازایی زوجهای ایرانی و غیرایرانی میپردازد. این شهر با داشتن مراکز مهمی نظیر بیمارستان تخصصی مادر و پژوهشکده علوم تولید مثل یزد، از تجربیات پزشکان حاذق و مجربی همچون دکتر عباس افلاطونیان، دکتر راضیه فیروزآبادی و دکتر مریم افتخار بهره میبرد و به رقابت با مراکز درمان ناباروری دنیا میپردازد. سابقه و تجربه طولانیمدت مراکز درمانی یزد در کنار هزینههای پایین درمان نازایی، موجب استقبال زوجهای سراسر کشور از کلینیکهای یزد _مانند کلینیک زنان، مشاوره ژنتیک، اورولوژی و روانپزشکی_ شده و این مراکز را در زمینههای مختلف از قبیل انواع درمانهای ناباروری، روش جدید IVM یا بلوغ آزمایشگاهی تخمک و… موفق نموده است. باید اشاره کرد که برخی از افتخارات مراکز درمان ناباروری یزد شامل تولد نخستین نوزادان با تکنیکهای IVF، IUI، میکرواینجکشن و… در ایران میباشد.
جهت رزرو نوبت بهترین مراکز و پزشکان درمان ناباروری در یزد، بر روی دکمه زیر کلیک کنید.
افزودن دیدگاه